Introducció:
El nostre anàlisi s’ha basat en l’ús de les TIC al Col·legi Sagrat Cor Sarrià. Les dades ens les ha proporcionat la professora d’informàtica de cicles, la Mònica Atienza. Degut també a que dues membres del grup han cursat un Grau Superior en aquest centre, poden parlar de la seva experiència i fer aportacions molt interessants des del seu punt de vista.
El vídeo que hem fet està fet amb el programa Movie Maker. També hem utilitzat el Format Factory per canviar el format i així, poder fer-ho compatible amb els Macs. També hem utilitzat una càmera digital per fer les fotografies i una grabadora pel so.
Síntesi:
- ¿Quines característiques del centre destacaríes com a més importants per la seva aportació als processos d’ensenyament i aprenentatge mitjançant les TIC?
-Estan integrades a totes les etapes educatives, des de l’educació infantil fins a cicles formatius de grau superior. Així, acompanya a l’alumnat durant tot el seu procés d’aprenentatge.
- Quina és l’aportació fonamental de les TIC al projecte?
-S’utilitzen com a eina d’aprenentatge en una societat que conviu amb les noves tecnologies i, per fortuna o no, en depèn d’elles.
- Consideres que l’ús que se’n fa de les TIC pot ser considerat una “bona pràctica” o una “pràctica innovadora”?
-Considerem que és una pràctica innovadora ja que ajuda a que els aprenentatges dels infants i joves sigui més amens i motivadors.
- Valoració global
-Tot i tenir recursos econòmics suficients com per abastir de material tecnològic el col·legi, fan bé en anar sobresegurs, és a dir, no volen ser els primers en provar nous projectes o comprar un excés de material per si no resulta efectiu. Per exemple, enacar no s’ha implantat el Projecte 1x1 i en tot el centre hi ha 4 pissarres digitals per 1800 alumnes i professors aproximadament.
Informació rellevant després d'haver fet l'entrevista:
El nostre vídeo ha estat realitzat gràcies a l’ajut de la Mònica Atienza , que ens ha facilitat tota la informació necessària per saber com està equipat el centre Sagrat Cor de Sarrià, pel que fa a les noves tecnologies.
Ella ens ha parlat sobretot del que coneix més a fons que són els cicles formatius, però també coneix com funcionen la resta de cursos de l’escola, des d’Educació Infantil, primària, secundària, batxillerat fins a cicles formatius, tant de grau mig com superior.
Pel que fa a infraestructura informàtica ens ha dit que el centre disposa del següent equipament:
- 1 ordinador i 1 projector per cada aula
- 2 ordinadors a la sala de professors
- 1 ordinador a la sala polivalent
- 1 ordinador al taller
- 1 ordinador a l’aula de sociosanitària
- 3 classes d’informàtica amb 26 ordinadors cadascuna
- 1 biblioteca amb 14 ordinadors
- 4 pissarres digitals
Ens va comentar que el centre ha anat creixent pel que fa a la inserció de les TIC, degut evidentment als recursos econòmics i també a que com no se sap ben bé la línia a seguir pel que fa a les noves tecnologies, doncs es van implantant de mica en mica. No es pot fer una despesa extrema per comprar material informàtic si no se sap encara si serà o no factible dins les aules.
Així doncs, cada tres anys es van renovant els ordinadors que hi ha a les aules d’informàtica, portant aquests a les aules ordinàries de cada curs, de manera que els ordinadors mai tenen més de tres anys. De tot això s’encarreguen 2 persones del Departament d’informàtica, que fan el manteniment del dia a dia de les TIC com dels canvis a fer cada tres anys.
Està previst que per l’any que bé els alumnes d’ESO facin el projecte 1x1. Actualment fan servir llibres digitals. S’usen a l’escola dues plataformes digitals (Moodle i 7eleven), que els nens utilitzen per a enviar treballs, descarregar feines dels mestres...
Tots els ordinadors tenen accés a Internet, amb password, menys els de la biblioteca que són d’accés lliure. Ens ha comentat la Mònica que el wifi del centre va molt ràpid i que normalment no hi ha problemes per connectar-se. Cal esmentar també que les instal·lacions s’han anat millorant dia a dia, per tal de millorar el servei.
Pel que fa a l’ús de les TIC, cal a dir que cada grup classe te les seves hores imposades d’informàtica, i també depenent de les edats es fa servir per unes coses o altres, els més petits l’usen per a veure vídeos, pel·lícules, fer jocs educatius infantils... i a majors edats, doncs usen el word, power pont, wiki, cercador(google, youtube)... depenent de la metodologia innovadora que vulgui utilitzar el mestre. En edats més tempranes es busca l’interès pels aprenentatges i en edats més avançades, es potencia l’aprenentatge. Igualment cadascú utilitza el Software que més li convé (JClick, Office, Acces).
L’any passat es van trobar amb una nena amb discapacitats visuals i a l’hora de treballar amb el projector o la pissarra digital, la ONCE li facilitava un aparell perquè pogués seguir la classe. En altres casos, cada mestre intenta que el nen o nena no se senti discriminat per no poder fer el que fan els altres i es busquen altres vies.
Referent a la formació de mestres ens va comentar que no hi ha cap curs dirigit específic al mestre sinó que molta feina és seva, ja que com és mestra d’informàtica ha d’ajudar a tothom, però ens diu que els uns als altres es van ajudant.
Parlant amb la Mònica ens va dir una frase molt interessant que diu el següent: Som immigrants digitals ensenyant a nadius. Amb això ens explica que generacionalment anem al contrari, ara son els néts els que ensenyen als avis a fer servir el mòbil, el dvd... i abans no passava això, eren els avis els qui ho ensenyaven tot als més petits.
Ens comenta que el futur de les TIC és una mica incert ja que ens diu que l’ensenyament ha de canviar moltíssim per a adaptar-se al nou món digital que ens envolta i tot i que ella troba que hi ha avantatges, també hi ha inconvenients i no sap quins d’aquests dos aspectes tindrà més pes i guanyarà la batalla. Així doncs, haurem d’esperar a veure que passa...
Vídeo:
Entrevistes a dues exalumnes del col·legi:
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada